Önkormányzati hírek

Tisztelt Polgártársak!

A hulladék kezeléssel kapcsolatosan az utóbbi időben több kérdés felmerült, ezért szükségesnek tartom, az alábbi tájékoztató közzétételét:

  • A kéthetenkénti kukás szállításban érzékelhető változás nem történt, bár a szállítást 2014. április 1-től a Zalaispa Zrt. végzi.

  • A temetői hulladék korábbi módon történő kezelése viszont annyira megdrágult, hogy ennek költségeit az önkormányzat már nem tudja vállalni. A temetők sarkában egy lebetonozott és dróthálóval körülvett részt alakítunk ki (június hónapban) és ebbe kell a temetői hulladékot elhelyezni. Ezt időnként az önkormányzat dolgozói kiürítik, szelektálják és a maradék elszállítására kérünk csak konténert. Addig a konténer korábbi helyére kérjük elhelyezni a hulladékot.

  • Az új szolgáltató a műanyag hulladékok összegyűjtésére házhoz menő akciót szervez. A szállítást csak az általuk kiadott emblémás zsákokban végzi. A zsákokat első alkalommal az önkormányzat minden házhoz eljuttatja, utána pedig szolgáltató cseréli. A gyűjtésről a Zalaispa Zrt. részletes tájékoztatót adott ki, amelyet mellékelek. Kérjük, hogy az ott leírtakat tartsák be, mert az elszállítás csak így történhet meg.

  • Az évenkénti lomtalanítási akciót a nyár végére, vagy az ősz elejére tervezzük. Ez jelentős költséggel jár, de erre az időre lesz rá fedezet.

  • Az utóbbi időben többször hulladékot szállított valaki a homokbányába. Felkértem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy segítsenek kideríteni, hogy ki teszi ezt. Ugyanezt kérem minden felelősen gondolkodó polgárunktól is. Az elkövetők komoly büntetésre számíthatnak.

Egyéb információk:

  • Önkormányzatunk hosszú évek óta hitel nélkül gazdálkodott ezért az államnak nem kellett tőlünk adósságot átvállalni. Ezt figyelembe véve 10 millió Ft kompenzációban részesültünk, amit már a számlánkra utaltak. Ezt az összeget csak fejlesztésre szabad felhasználni. A képviselőtestület döntése szerint az önkormányzati utakat tesszük ebből rendbe (7,5 millió Ft), olyan minőségben, mint ahogy tavaly a Vár utcát. Tehát ilyen burkolat kerül a Rákóczi, a Sport utcák teljes hosszára és az Ótemető utca egy bizonyos szakaszára. A fennmaradó 2,5 millió Ft-ot a faluház külső nyílászáróinak felújítására és az esőcsatorna rendszer cseréjére használjuk fel.

  • Az Új Élet utcai temetőben (a ravatalozóval szemben) gyalogos bejárót alakítunk ki, amelyet díszburkolattal látunk el.

  • Az óvoda külső hőszigetelésére és udvari fedett játszóhely kialakítására 10milló Ft értékben pályázatot nyújtottunk be, amely még elbírálás alatt van.

  • A faluházban már működő biztonsági kamera-rendszer továbbfejlesztésére szóló pályázatunk szintén elbírálás alatt van. Ez a rendszer már alkalmas lesz a falun átmenő forgalom figyelésére is.

Ez a tájékoztató felkerül a község honlapjára is (www.gyorvar.hu)

Győrvár, 2014.május 23. Polgártársi üdvözlettel : Pintyőke István
polgármester