Újévi köszöntő és évértékelő

Kedves olvasó!

Először is, mint az oldal szerkesztője, had ragadjam meg az alkalmat, és kívánjak mindenkinek sikerekben gazdag boldog új esztendőt!

A 2012-es év igen mozgalmasra sikeredett, nem csak a Faluház életét tekintve.
A törvényi változások fenekestül felforgatták az önkormányzatok, az iskola és minden hivatalos és civil szerv életét.

Nem szeretném hosszasan taglalni a Faluház 2012-es tevékenységét, nem azért mert nem sok minden történt (épp ellenkezőleg), hanem mert akik az intézmény szolgáltatásait igénybe veszik tudják, ránk mindig számíthanak, legyen az hivatalos ügyekben való segítségnyújtás vagy magán jellegű probléma.

A kétkedők kevéért azért néhány megvalósult projekt 2012-ből:

Próbáink heti rendszerességgel zajlottak, közösségi rendezvényeink pedig terv szerint megvalósultak (Tűzijáték, Farsangi programok - bálok, Március 15-i megemlékezés, Gyümölcsfák ültetése, Májusfa állítás majd kitáncolás, Kuruc fesztivál, október 23-i megemlékezés, Nyugdíjastalálkozó, Falukarácsony és Szilveszter). Negyedévente véradás volt, havi rendszerességgel gyűlések ( önkormányzat, szennyvíz, erdőbirtokos, FBK., Nyilvánosságért Egyesület, Polgárőr Egyesület), 2 hetente vásárok, Elmib és Leader konferencia, Szakmai találkozók, Osztálytalálkozók, magán rendezvények.
Annak ellenére, hogy párhuzamosan a felújítás is zajlott, termszetesen mi is részt vettünk a megye több rendezvényén személyesen és csoportjaink által képviseltetve egyaránt.

2012-ben magvalósult a Faluház Baráti Kör által írt Leader pályázat keretében egy 5.000.000 Ft-os beruházás (2012. jún. - 2012. szept.), melyhez 1,2 millió forint támogatást az önkormányzat is hozzáadott, első lépcsőben komplett vizesblokk és fűtésrekonstrukció lett végrehajtva.
A Nemzeti Együttműködési alap pályázatán 700.000 forintot, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúsági pályázatán 325.000 Ft-ot, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának pályázatán több mint 1,5 millió forintot nyertünk, melyet cél szerinti felhasználásukra fordítottuk.
Az elnyert támogatásokkal habár nagyon szűkösen, de átvészeltük a 2012-es évet és még fejleszteni - állagmegóvni is tudtunk.

A fent leírtakból és a 2 fős alkalmazotti létszámból egyértelmű, hogy ennyi program megvalósításához az év szinte minden hetében jócskán sikerült túllépnünk a heti 40 órás munkaidőt, méghozzá társadalmi munkában.


Várhatóan a 2013-as évet sem az unalom fogja jellemezni. Nagyon sok tervvel vágunk neki az új esztendőnek, tavasszal folytatódik a felújítás, parkettacsizolás és lakkozás, akadálymentesítés befejezése és interaktív kiállító tér kialakítása már bizonyosan megvalósul.
Több pályázatunk is beadásra került már a 2013-as évre vonatkozóan, és jelenleg is több projekt áll tervezés alatt. Hogy ezekből mit tudunk megvalósítnai forrás, és elnyert támogatási összegek kérdése, hiszen hiába szeretnénk több működési és közösségi rendezvény célú forráshoz jutni, ha ezekre nem lehet igényt benyújtani.

Bízunk benne, hogy lehetőségeinkhez és erőnkhöz mérten idén is ki tudjuk szolgálni a reális közösségi igényeket és rendezvényeink minősége örömre ad majd okot.

Soraim zárásaként kifejezem reményemet, hogy a 2006-ban kirobbant gazdasági válság okozta morális válság idén már enyhülni fog, és ismét tudunk egymás felé nyitottá válni.

Az ember közösségi lény, és ha ezen igényünknek nem teszünk eleget, emberségünkben sérülünk.

Mégegyszer boldog új évet kívánok magam és a Faluház csapata nevében:

 

Soós Zoltán
dynamitzoli