2013. január-február-március

Üdvözletem minden kedves olvasónak!

Gyorsan elröppent a 2013-as esztendő egynegyede, és napokon belül Húsvét ünnepe köszönt ránk. Éppen ezért először, kicsit előremutatóan had kívánjak mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket, a hölgyeknek sok locsolót, a gyermekeknek pedig vidám húsvét hétfőt!

Az első negyed év sajnos évek óta a bizonytalansággal telik, hiszen évről évre folyamatos működési változások "gyötrik" a gazdálkodó szerveket illetve a közfeladatot ellátó intézményeket. Ennek ellenére igen csak sok programot sikerült megvalósítani, ami a mai gazdasági környezetben elégedettségre ad okot.

Jómagam szokás szerint inkább a Faluház munkásságába kínálok egy kis betekintést, hiszen a munkaidőm javarészt itt töltöm, az itt elvégzett feladatok és teendők teszik ki napjaimat.

Január 27-én megrendezésre került a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényünk, amire nagyon sokan voltak kíváncsiak (képek a Galériában!). A műsor rendkívül nívós volt, mindannyian remekül éreztük magunkat.

Február 1-én egy kis mozizás az Oviban, majd 2-án SZM Bál a Faluházban. Az előkészület, próbák, és az utómunkák is adtak bőségesen elfoglaltságot, de aki itt volt, az idén sem bánta meg.

Február 9-én szinte az egész település lakosság megjelent az Iskolai karnevált megtekinteni. Teltház a Faluházban, óriási hangulat, süti süti hátán, mi kell még?(Képek szintén a Galériában!)

Február 11-én testületi ülés, 16-án Támop 2.1.2. Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése program tájékoztató. Gyorsan itt is leírom, hogy 98%-os állami támogatással várhatóan májustól helyben megvalósuló képzésként Német, Angol és Informatikai oktatás valósul meg (folyamatában nézve egészen 2014. szeptemberéig). információ: www.tudasodajod.hu weboldalon.

Közben persze lement jó néhány vásár, egészségügyi előadás és a próbák is zajlottak rendszerességgel.

Február 25-én megtartotta a Képviselőtestület éves Közmeghallgatását. Aki jelen volt iédn is értékes és pontos információk birtokába jutott.
A legfontosabb hír, hogy minden eddigi ügyet továbbra is el lehet intézni a helyi Önkormányzati Hivatalban.

Hétvégente újságírás-rádiózás képzésre iskoláztunk be néhány tanulót akik szombatonként Nádasdra és Őriszenpéterre jártak (a havazás sajnos többször is közbeszólt).

Március 1-én megtartottuk idei első véradásunkat is, amelyre szép számmal jöttek segítő szándékú emberek. Köszönjük nekik!

Március 9-én a Vadászok hagyományos nőnapi bálja is lezajlott, a díszletként hozott trófeákat máskor is szívesen látnánk a Faluház belső ágfáin, remekül illik a Makowecz ház környezetébe.

Március 14-én tartottuk megemlékezésünket 1948-49 hőseiről, az időjárás ellenére nagyon sokan eljöttek. A műsorral egybekötve köszöntöttük a hölgyeket is, reméljük az előadott eszmefuttatás sokak emlékében még jó ideig megmarad. Éljenek soká a nők!

Március 19-én a Rendőrség tartott prevenciós előadást a trükkös tolvajok ellen, ahol egy projektötlet is kirajzolódott az idősek és egyedül élők védelme érdekében. Úgy döntöttük, ezt a programot az Egyesület a védnöksége alá veszi, és megpróbálunk valahol forrást találni a megvalósításhoz. First safty, azaz Első a biztonság!

Március 20-án a felújítással kapcsolatos minden dokumentumot rendben talált az MVH ellenőrző bizottsága, így habár az utófinanszírozás miatt nagyon nehezen és irtózatosan nagy papírmunkával, de tartva az ütemtervet május végére elkészül Interaktív kiállítótér kialakítása a Faluházban c. páylázati projektünk. Jelenleg készen vannak az új vizesblokkok, üzemel az új kondenzációs gáz kazán, elkészült az akadálymentes feljáró, már csak a kiállítótér átalakítása és a parkettacsiszolás-lakkozás van hátra.

És elértünk a mai napig, március 27-et írunk, 4 nap múlva Húsvét!

Ebben a négy napban is igyekszünk programokat biztosítani, március 28-29-30-án Ifjúsági képzést valósítunk meg, melyet pályázati forrásból finanszírozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Részletes beszámolót a megvalósítás után teszek fel. Fő témák: a fiatalok tudatos felnőtt életre való felkészülése, a fiatalok társadalmi részvételének elősegítése, emberi jogok megismertetése, érvényesítése; egészségnevelés és káros szenvedélyek kialakulásának megelőzése

Ugyanezen napokon tojást festünk az apróságokkal, locsolóverseket tanulunk és végigvesszük velük a húsvéti népszokásokat.

Soraim zárásaként még egyszer kívánok mindenkinek Kellemes Ünnepeket!

Soós Zoltán (dynamitzoli)
művelődésszervező