Győrvár

Győrvár nevét hallva, az idegen talán valahol Győr környékén keresné a térképen falunkat. A név eredete pontosan nem ismert. Egyes kutatók szerint nevét egy György nevű földbirtokos váráról kapta.

 


A községet a korabeli oklevelek 1255-ben említik először. Győrvár Vas és Zala megye határán a Vasi-Hegyhát déli peremén fekvő 703 lelkes település. Itt zajlott 1706. november 6-7-én a Rákóczi szabadságharc egyik jelentős csatája, amelyben az Andrássy István, Bezerédi Imre és Béri Balogh Ádám vezette kuruc csapatok győzelmet arattak a császári csapatok felett. A dicső győzelemre, a falu határában emlékmű hívja fel a figyelmet, de az eseményről évenként méltó ünnepség keretében emlékezik meg a falu lakossága.

Győrvár ad otthont körzeti általános iskolának, ahova 7 település tanulói járnak, valamint az 5 község által fenntartott körjegyzőségnek, de működik óvoda, idősek klubja és orvosi rendelő is. A község újabb kori nevezetessége az Ekler Dezső által tervezett faluház, melyet az 1994. óta a Faluház Baráti Kör üzemeltet és gondoz. Ez a civil szervezet a legfőbb közösségszervező erő a faluban. Tevékenységével méltán szerzett országos elismertséget is.

Bízunk abban, hogy ez a honlap is hozzájárul ahhoz, hogy megismertesse Győrvár dicső múltját, jelenét, és sarkallja az itt lakókat arra, hogy szüntelenül fáradozzanak a dicső jövő megteremtésén is.

Pintyőke István, polgármester