Leader lefedettség kérdése

Tisztelt Tagság!

 

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket 2014-2020-as időszak tervezett LEADER területi lefedettségéről.

Leader lefedettség kérdése

„Jelenlegi információink szerint a Leader program országos lefedettsége helyett, kizárólag a leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségek indíthatnak Leader programot a 2014-2020-as időszakban.

Az LHH lehatárolás alkalmazhatóságának kérdései

A kedvezményezett térségek lehatárolása során nem vidéki térségek összehasonlítása történt vidéki térségekkel, mert a kistérségekben, a járásokban a (központi) városok is jelen vannak. A Vidékfejlesztési Program szerint a 10 000 főnél alacsonyabb lélekszámú települések lehetnek a Leader program jogosult települései. Így a Leader programban a járások városainak jelentős része nem jogosult település, közvetlenül nem a program része.

Az LHH lehatárolás a városokkal a 10 000 főnél nagyobb lélekszámú városokkal együtt teljesen más eredményt mutat, mint a városok nélkül.

Az LHH-ás lehatárolás önmagában már az eddig leírtak miatt is alkalmatlan a vidéki térségek hátrányos helyzetének megítélésre.

Az országos lefedettség megszüntetése nem eredményezi a vidék fejlődésének előmozdítását, ugyanakkor hozzájárulhat a területi különbségek növekedéséhez, a vidéki térségek további leszakadásához.

A helyi gazdaság fejlesztése a vidék felzárkóztatásának kulcskérdése. Az LHH területek önmagukban többnyire túl kicsik a hatékony fejlesztési folyamatokhoz, a sikeres fejlesztésekhez szükséges együttműködniük a velük szomszédos, nem LHH területekkel. Azáltal, hogy a LEADER Akciócsoportok rendszere az új időszakban csak az LHH területekre terjedne ki, az együttműködések lehetősége leszűkül, a program eredményessége prognosztizálhatóan csökken.

A 2014-2020-ra vonatkozó Vidékfejlesztési Programban (VP) a Leader alapvető fontosságú, mert – országos lefedettséget feltételezve – a vidék fejlesztésének rendkívül széles területét fogja át, telepíti a helyi akciócsoportokra (gazdasági, társadalmi, környezeti elemek). Országos lefedettség hiányában ezeket a feladatokat nem pótolja senki és semmi (sem más operatív programban, és a központilag megvalósítandó feladatok között sem jelennek meg). A vidékfejlesztési feladatok jelentős része így az ország területének rendkívül kis részére korlátozódna. Az ellentmondás feloldása a VP alapvető átdolgozását igényelné.”

Nagypáli,2014.07.14

Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület munkaszervezete