Térségek közötti együttműködési projektek a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület területén

Térségek közötti együttműködési projektek a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület területén

Az elmúlt hónapokban elkezdődött azoknak a projekteknek a megvalósítási előkészítése, amelyekre az együttműködő partnerek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 11/2013. (III. 5.) VM rendelet alapján kaptak támogatást. A projektek feltétele volt, legalább két szervezet együttműködése, amelyek két különböző HACS területén működnek, és amelyek közül az egyik együttműködő partner Leader HACS szervezet.

A Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület több projektben is részt vesz. A pályázatokról első körben megvalósítási tanulmányt kellett benyújtani az Irányító Hatósághoz 2013 október közepéig, majd a sikeres elbírálás esetén állhattak neki a partnerek a pályázatok kidolgozásának és benyújtásának, amelynek határideje 2013. november 29. volt. A pályázatok feldolgozásának elhúzódása miatt az ügyfelek 2014 május-júniusában kapták meg az első támogatói határozatokat, majd folyamatosan a nyár többi hónapjaiban az elbírálástól függően a többit.

A projektek irányultsága változatos palettán mozog. Az együttműködésekből a következő hónapokban Egerváron a várkastélyban változatos kulturális programok, kézműves foglalkozások, gyermekdélutánok, workshopok valósulnak meg, Nagypáliban E-mobilitás napok keretében elektromos kerékpárral és elektromos autóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Térségi Tipikus Termékcsaládok program keretében gyümölcsfeldolgozó műhely valósul meg, gépezetekkel, amelyhez társulva, a TTT műhelynap programok és előadássorozat által a helyi termelők is megismerkedhetnek a program adta lehetősséggel, a helyi termék piacon nyíló új lehetőségekkel, valamint egymással. Célunk egy helyi termék hálózat kialakítása.

A ZÉÉP- Zéró Energia Épületek projekt keretében megvalósul egy 24 órás, a Magyar Építész Kamara által minősített képzés az energetikával, passzív ház tervezéssel kapcsolatosan, amely az elméleti oktatás mellett, gyakorlati képzést is tartalmaz. A projekt része egy bemutató központ létrehozása berendezésekkel együtt.

Hegypásztorok útján projekt keretében a szőlőhegyi értékek feltérképezése céljából kutatótábor valósul meg Oszkóban, partnertalálkozókon, promóciós túrákon, önkéntes programokon vehetnek részt a projekt iránt érdeklődőt. Megvalósul egy honlap, egy kiadvány a szőlőhegyek értékeiről, egy képzés sorozat valamint 3 erdei iskolai mintaprogram.

A még el nem bírált pályázatokról várjuk a határozatokat!

2014. augusztus 26.

Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület munkaszervezete