EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSE GYŐRVÁRON

Győrvár zártkerti övezetének infrastrukturális fejlesztése
2020-12-09
Beszámoló
2023-07-26

Sajtóközlemény

TOP-4.1.1-15-VS1-2019-00045

Egészségügyi ellátás fejlesztése Győrváron

 

Győrvár Község Önkormányzata a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül kiírt, „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” tárgyú felhívásra benyújtott TOP-4.1.1-15-VS1-2019-00045 kódszámú pályázattal 75 019 187,- Ft 100%-os támogatásban részesült az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Győrváron.

Győrvár Önkormányzata számára fontos, hogy a lakosokat helyben kiszolgáló, teljes körű egészségügyi szolgáltatásokat lehessen igénybe venni. A projekt eredményeképpen Győrvár településen a mai kor igényeinek minden szempontból megfelelő, korszerű, jól felszerelt orvosi rendelő jönne létre, ahol településünk lakói megfelelő környezetben juthatnak hozzá az egészségügyi ellátásokhoz.

A tervezett alapellátási fejlesztés hozzájárul Győrvár népességének megtartásához, az új rendelőben minden szükséges ellátás elérhető lesz, így a lakosoknak nem kell a jobb ellátás érdekében a közeli városokba utazni. A beruházás hosszú távú hatásaként javul az életminőség, nő a betegségek megelőzésének lehetősége, a már kialakult betegségek kezelése magasabb szinten kerül biztosításra, ezáltal nő az emberek munkaképessége is.

Győrvár településen a vegyes (felnőtt- és gyermek) háziorvosi praxis jelenleg nem betöltött, a helyi lakosok számára a háziorvosi ellátás dr. Tompa György helyettesítési szerződéssel biztosítja, Győrváron heti 8 és fél órában. A modern, hiánytalanul felszerelt, az előírásoknak és elvárásoknak egyaránt megfelelő orvosi rendelő kialakítása hozzájárul ahhoz, hogy az Önkormányzat szerződést köthessen helyben dolgozó háziorvossal, és így hosszú távra biztosítani tudja a helyi ellátást. Az orvosi rendelő épületének méretei miatt a korábban ott található szolgálati lakás megszüntetésre került, ezért az Önkormányzat szolgálati lakás biztosítására egyéb forrásokat keres (támogatási kérelmet nyújtunk be a Magyar Falu Program „Szolgálati lakás” című kiírására).

A védőnői szolgálatot 1993 óta Gotthárd Tiborné biztosítja, feladatait a felújítás alatt is az épületben látja el, a védőnői tanácsadó felújítási ideje alatt egy másik helyiségben.

Győrvár fogorvosi ellátás szempontjából Oszkó, Andrásfa, Hegyhátszentpéter, Andrásfa, Olaszfa, Püspökmolnári és Petőmihályfa településekkel tartozik egy praxishoz. A praxist ellátó Dr. Szőke Ildikó jelenleg nem működtet külön rendelőt Győrváron, részben a felújítás, részben a szükséges eszközök hiányosságai miatt, így a lakosoknak a 7 km-re lévő Vasvárra kell utazniuk a fogorvosi ellátás igénybevétele érdekében. A fogorvossal való egyeztetés alapján a jelenleg felújítás alatt álló rendelő technikai felszerelése lehetővé tenné a körzeti fogorvosi ellátás helyben történő biztosítását, ami nagy könnyebbséget jelentene a lakosok számára.

A projekt napelemeknek a tetőn való elhelyezését, beépítését is tartalmazza, az Önkormányzat megújuló, környezetebarát technológiák felhasználása iránti elkötelezettsége részeként, másrészt a megújuló energia használata hosszú távon hozzájárul a fenntartási költségek csökkentéséhez.

A projekt tervezett befejezése: 2022.11.11.

Kapcsolattartó: Kaczor Zsolt Mihály polgármester

Cím: 9821 Győrvár, Balogh Á. u. 85.

Telefon: 94/574-014

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Megszakítás