Győrvár zártkerti övezetének infrastrukturális fejlesztése

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSE GYŐRVÁRON
2020-07-21
EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSE GYŐRVÁRON
2023-05-16

ZP-1-2019

Győrvár zártkerti övezetének infrastrukturális fejlesztése

A kötelezettségvállalás dokumentumának száma: 2451-5/2019/HERMAN

A projekt címe: Győrvár zártkerti övezetének infrastrukturális fejlesztése

A kedvezményezett/egyéb kedvezményezett neve: Győrvár Község Önkormányzata

A kedvezményezett/egyéb kedvezményezett címe: 9821 Győrvár, Balogh Á u 85

A támogatás dokumentuma szerinti összege (Ft): 8.849.805 Ft

A projekthez felhasznált és elszámolt önerő: 0 Ft

ezen belül a saját forrás összege: 0 Ft

A projekt megvalósítási helyszínei: Győrvár, hrsz: 0112, 0156, 1385

A megvalósítás tényleges kezdési időpontja: 2020. 05.26

A megvalósítás tényleges befejezési időpontja: 2020. 06. 30.

 

A fejlesztés célja volt az Önkormányzat tulajdonában lévő, a zártkerti övezet megközelítését lehetővé tevő út (hrsz: 0112, 0156) felújítása, valamint a szintén önkormányzati tulajdonú zártkert (hrsz: 1385) tereprendezése.

A zártkertekhez vezető utak fejlesztése kulcsfontosságú a zártkertek revitalizációjához, a jó megközelíthetőség hozzájárul a területek művelésben tartásához. A tereprendezés hozzájárult a rendezett településképhez, az invazív és tájidegen növények terjedésének megakadályozásához.

Egyrészt útfelújítást terveztünk, (hrsz: 0112 és 0156), amelynek részei: profilozás, kőterítés, tömörítéssel, átlag 10 cm vastagságban, 3 m szélességben, a két helyrajzi számon összesen 2 km hosszúságban, az árkok kitisztításával, megfelelő állapotba hozásával együtt.

Másrészt egy zártkerti ingatlan (hrsz: 1385) tereprendezését, művelhetővé tételét valósítottuk meg, amelynek részei: bozótéscserjeirtás, tuskódarálás, tereprendezés, profilozással.

Az önkormányzati tulajdonú terület rendezése egy hosszabb folyamat első lépése, a megtisztított, művelésre alkalmassá tett területet az Önkormányzat a közfoglalkoztatottak segítségével zöldség és gyümölcstermesztésre szeretné majd használni; ezáltal bővül a helyi közmunkaprogram is. A megvalósításba emellett a település közösségét is bevonjuk, elsősorban azokat, akiknek a fejlesztéssel érintett útszakaszhoz kötődnek a zártkerti ingatlanjai. A közösségi munka jó hangulatot, összefogást, sikerélményt jelent, hosszú távon kihat a szőlőhegy közösségének összetartó erejére, így segít a pozitív változások elérésében. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a zártkerti gazdálkodás visszaszorulásával az elődeink által ültetett, gondozott, tájhoz jól alkalmazkodó értékes fajták kárba vesznek, velük együtt a műveléshez kapcsolódó tapasztalati tudás is elvész. Az önkormányzat ilyen, tájjellegű fajták telepítésével szeretne hozzájárulni a folyamat lassításához, ugyanakkor jó példát mutat a gazdálkodóknak is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Megszakítás